Over ons

‘TWINTIG, DERTIG, VEERTIG JAAR VOORUIT KIJKEN’
“Door mijn dertigjarige ervaring als architect, weet en vind ik dat het scheppen van een ideale leef- of werkomgeving een honderd procent persoonlijke aangelegenheid is. In mijn optiek is een woning nooit zomaar een woning. Een tuin nooit zomaar een tuin en een kantoor natuurlijk ook nooit zomaar een kantoor. Het moet kloppen. Alles moet kloppen. Ook al kost dat extra inspanning.

Met minder dan de gradatie ‘perfect’ moet je geen genoegen nemen. Maar dat wel binnen de kaders die de opdrachtgever zelf stelt. Geen luchtkastelen bouwen dus. Met mijn architectenbureau werk ik vaak voor opdrachtgevers die net zo heerlijk non-conformistisch zijn als ik. Kom op, we staan samen voor de opgave om twintig, dertig, veertig jaar vooruit te kijken. Dan doe je dat toch weloverwogen? Om in bouwtermen te blijven: exact tot in het kleinste detail.”

“Het gaat niet alleen om een nieuwe gevel. Het gaat mij ook om het keukenblad, de tegels in de badkamer, de juiste belichting in het kantoor. Vergeet ik iets? Natuurlijk,  het gaat over het uitzicht waar mijn opdrachtgevers iedere morgen met een kop koffie van genieten. Daarom schep ik de omgeving die past als een jas en aanvoelt als een warme deken. Aanvoelt als een plek waar je op het moment van binnenlopen kippenvel krijgt en merkt: ‘hè, dit is echt fijn.”

“Met mijn ontwerpen wil ik niet alleen het beste uit mezelf halen, maar ook het beste uit de mogelijkheden die de locatie en de directe omgeving bieden. Als architect uit Vorden houd ik me al meer dan 30 jaar bezig om van een willekeurig kavel een droomlocatie te maken. De locatie is elke keer verschillend, net als het type opdracht zakelijk of particulier is. Ook de aard en omvang van het project varieert. Soms een restauratie van een monumentaal pand, dan weer een nieuwe bestemming bedenken voor een bedrijfspand. Extra interessant zijn braakliggende verwaarloosde kavels waar twee jaar een statige villa staat.

Mijn doel als architect is mensen die net zo denken en doen als ik een helpende hand te bieden op weg naar de realisatie van een droom. Met mijn opdrachtgevers doorloop ik het hele proces. Vanaf de kennismaking en de eerste tekeningen tot aan het opleveren van de nieuwe woon- of werkomgeving. Ik wil graag het gehele proces begeleiden en meemaken. Om zelf zorg te dragen voor de perfectionering. Dat is mijn signatuur, dat is mijn bestemming.”

Henk Leeflang,
Architect.